Het aanleggen van een tuin is vaak eenmalig. Na de aanleg of renovatie moet de tuin echter ook goed onderhouden worden. Zo is tuinonderhoud een terugkerend aspect en is het fijn om dit goed geregeld te hebben. Het is mogelijk om dit zelf op je te nemen en de tuin in te stappen op het moment dat het nodig is. Wanneer je zelf niet de groene vingers heb, dan kan hiervoor een tuinman of hoveniersbedrijf worden ingeschakeld. Deze zal op basis van de tuin kunnen beoordelen hoe vaak per jaar het nodig is.Tuinonderhoud laten doen door een tuinman

Tuinman inschakelen

Niet voor iedereen is het leuk om zelf de tuin te onderhouden, hiervoor is een tuinman de perfecte oplossing. Zo kan ieder tuinonderhoud worden uitbesteden, maar natuurlijk ook alleen het grote onderhoud. Zodat je zelf het kleine onderhoud nog bij kan werken. Het begint bij het inschatten van de tuin, hoeveel onderhoud is nodig? Zo kan er voor de aanleg al rekening met worden gehouden. Op het moment dat je niet van tuinieren houdt, kan er gekozen worden voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Toch gekozen voor een tuin die veel onderhoud vergt, waarbij je kan denken aan veel groen in de tuin, dan zal dit toch uitbesteed moeten worden. Een tuin niet onderhouden betekend alleen maar dat deze achteruit gaat en na een paar jaar zal deze geheel gerenoveerd moeten worden. Door het bijhouden van de tuin, kan er dus op termijn flink bespaard worden. Een tuinman weet exact wat de tuin nodig heeft en zal hierin adviseren.

Onderhoudscontract afsluiten

Wanneer er periodiek onderhoud aan de tuin nodig is, kan dit door middel van een onderhoudscontract of abonnement worden afgesloten. Hierdoor wordt er een vast aantal keer per jaar de tuin onderhouden. Het grote voordeel van zo een contract is de korting die gegeven kan worden. Eigenlijk neem je direct een rittenkaart af bij de hovenier of tuinman. Het is ook een geruststellende gedachte dat het tuinonderhoud door hetzelfde bedrijf word gedaan, op den duur weten ze ook wat je wensen zijn. Een soepele samenwerking die dus voordelen voor beide oplevert. De vastigheid voor een hovenier en het voordeel hierdoor voor de tuin bezitter.

Boomverzorging

Het verzorgen van bomen is een lastig onderdeel van het tuinonderhoud. [et_social_share_media]een boom aan het snoeien[/et_social_share_media]Hiervoor is specifieke kennis nodig wat er wel en niet gedaan moet worden. Het lastige is dat iedere boom weer zijn eigen behandeling nodig heeft. Er zijn zelfs specialisten in boomverzorging, deze kunnen bij complexe gevallen worden ingeschakeld. Om een boom optimaal te laten groeien en bloeien raden we aan om allereerst advies in te winnen bij de leverancier en anders een hoveniersbedrijf de boom laten verzorgen.

Helaas is het ook wel eens nodig om een boom te laten kappen.
Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het uit noodzaak zijn om de boom te kappen, als deze bijvoorbeeld ziek is of een gevaar vormt. Maar ook kan een boom gekapt worden om meer ruimte te creëren of omdat de locatie een andere bestemming heeft, dit zijn vrijwillige keuzes. Bij het kappen van een boom komt meer kijken dan word verwacht. Zeker bij hoge bomen in een drukke omgeving. Het eerste gedeelte is zichtbaar en bovengronds. Deze zal langzaam aan neergehaald moeten worden. Het andere gedeelte is niet zichtbaar en bestaat uit de wortelen. De wortelen kunnen zich flink uitbreiden en hierdoor is het een flink karwei om deze in zijn geheel te verwijderen.

Een hoveniersbedrijf heeft de ervaring en vooral het materiaal om de boom in iedere tuin op de juiste manier te verzorgen. Indien nodig kan deze ook worden gekapt, al gaat de voorkeur van een hovenier toch echt uit naar het verzorgen.

Gras onderhouden

Een aspect van een tuin wat de nodige aandacht en onderhoud eist is het gras. Vaak wordt het intensief gebruikt en hierdoor kunnen er beschadigingen op treden. Om het gras toch mooi groen en egaal te houden is de juiste aanpak nodig. Er zijn kleine tuintjes met een mooi gazon en flinke tuinen waar hele velden vol met gras staan. Begrijpelijk dat het onderhouden van een kleine tuin nog wel zelf gedaan kan worden. Door het kopen van de juiste kunstmest en genoeg zonlicht en vocht, blijft het gras grotendeels mooi groen. Bij een groter oppervlak is het net wat meer werk. Zo zijn er een aantal taken die regelmatig gedaan moeten worden:

  • Gras maaien: Dit zal regelmatig gedaan moeten worden, afhankelijk van het type gras. Natuurlijk is het in veel gevallen prima zelf bij te houden en met een grasmaaier op te lossen. Op het moment dat er al onderhoud aan de tuin plaats vind is het wel handig om het gras te laten maaien. Doordat het soms om de twee weken gedaan moet worden, gaat het veel tijd kosten. Een hovenier is dan een goede oplossing.
  • Verticuteren: Het verticuteren van een gazon wordt gedaan om het gras de mogelijkheid te geven goed te blijven groeien. Naar verloop van tijd ontstaat er namelijk een laag van los gras, mos, onkruid en ander organisch afval. Deze laag blokkeert veel zonlicht waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Zo wordt aangeraden om 2 keer per jaar het gazon te verticuteren.

Kosten van het tuinonderhoud

Om de overweging te maken voor het wel of niet uitbesteden van het tuinonderhoud, zullen de kosten een rol spelen. Doordat de werkzaamheden nogal kunnen verschillen is hier geen vast tarief voor. Het grootste gedeelte van de kosten zullen bestaan uit de arbeid. Het uurtarief van een tuinman is dus grotendeels bepalend voor de totale kosten. Uiteindelijk zal het er dus om draaien hoeveel uur er nodig is om de tuin goed te kunnen onderhouden.

Het berekenen van het aantal uur is afhankelijk van de grootte en soorten klusjes. Voor een gemiddelde tuin heeft een hovenier zo een 4 uur nodig om de basis te onderhouden. Waar het uurtarief gemiddeld ligt tussen de €25,- en €40,- komen de kosten uit tussen de €100,- en €160,- voor een doorsnee tuinonderhoud. Grotere tuinen zullen meer uren nodig hebben en zeker op het moment dat er boomverzorging bij komt kijken.

Zelf een inschatting maken is mogelijk, zo kunnen de kosten verder worden berekend. Maar veel verstandiger is het om een hoveniersbedrijf of tuinman dit te laten beoordelen. Een makkelijke manier hiervoor is het gratis vergelijken. Binnen enkele minuten ontvang je een aantal offertes. Vaak zullen ze nog extra vragen hebben of willen ze de tuin eerst zien. Uiteindelijk zal er een offerte helemaal op maat liggen. Dit kan gelden voor eenmalig onderhoud, maar waarom niet gelijk een abonnement afsluiten?