Zelf tuinieren is niet altijd een oplossing en in zo een geval kan er een hovenier worden ingeschakeld. Het inroepen van hulp zal wel gepaard gaan met kosten. De kosten die een hovenier rekent zullen erg uiteen lopen. Middels deze pagina willen we graag een indicatie geven over welke kosten er verwacht kunnen worden. Hierbij zullen de volgende diensten worden uitgelicht:

  1. Kosten tuinontwerp
  2. Kosten tuinaanleg
  3. Kosten tuinonderhoud

Zo kan er een idee worden gevormd en hier kan rekening mee worden gehouden tijdens het maken van keuzes. Kosten hovenier zullen daarom afhankelijk zijn van het soort werk en de moeilijkheid hiervan. Maar op iedere klus valt te besparen, lees direct onze bespaartips!

Ontwerp

De eerste kosten kunnen worden gemaakt bij het laten maken van een tuinontwerp. Dit kan door zowel een hoveniersbedrijf gedaan worden. Een hovenier zal vooral praktisch gaan kijken en op basis van de wensen een ontwerp samenstellen, die hij vervolgens makkelijk zelf kan uitvoeren. Ook kan er worden gekozen voor een tuinarchitect. Hierbij gaat het ontwerp waarschijnlijk een stapje verder, met creatieve ideeën en de wensen komt er mogelijk een verrassend ontwerp naar voren. Ook hierbij wordt de uitvoering in de gaten gehouden. Zo kan het ontwerp door een hoveniersbedrijf worden uitgevoerd.

Een prijs zal worden gebaseerd op de wensen. In hoeverre moet het ontwerp worden uitgewerkt? En door een tuin met veel ruimte, gaat er standaard ook meer tijd in zitten. Het is dus duidelijk dat er geen vaste prijzen zijn voor een tuinontwerp. Maar door de jaren heen zien we wel dat de kosten rond de €2,- per vierkant meter liggen, dit zal zijn bij tuinen vanaf 300m2. Waarbij een tuin kleiner dan 300m2 wel een prijs heeft van circa €200,- a €400,-.

Tuinaanleg

De grootste kostenpost voor het tuinieren zit hem in de aanleg ervan. Hier gaat dan ook het meesten werk in zitten. Wanneer een hovenier wordt ingeschakeld zullen deze een totaal prijs maken voor de tuinaanleg. De kosten zullen gebaseerd zijn op de aspecten die de tuin omvat. Zo hebben wij per aspect een indicatie samengesteld, combineer alle aspecten in de tuin en berekenen de mogelijke kosten.

OnderdeelKosten
Beplanting€10,- á €30,-
Bestrating€10,- á €25,-
Kunstgras€15,- á €40,- per m2
Gras zaaien€5,- á €10,- per m2
Vijver aanleggenVanaf €750,-
Schutting€50,- á €175,- per meter
TuinhuisVanaf €250,-
Houten terras€50,- á €175,- per meter
Pergolavanaf €750,-
Prieelvanaf €1.000,-

Tuinonderhoud

Het onderhouden van de tuin is minstens net zo belangrijk. Op het moment dat de tuin niet goed genoeg wordt onderhouden, is alle moeite van de aanleg voor niks geweest. Na verloop van tijd ga je dit zien in de tuin en zal het enkel maar duurder worden om de tuin weer op te knappen.

Tuinonderhoud laten doen door een tuinmanVoor het onderhoud kan er gekozen worden voor de hovenier die ook de tuin heeft aangelegd. Hierover kunnen afspraken gemaakt worden of zelfs een soort van abonnement worden afgenomen. Maar naast de hovenier is het ook mogelijk om een tuinman in te schakelen. Een tuinman is meer een duizendpoot die de kleinere klusjes, zoals het tuinonderhoud, op zich kan nemen. Veelal liggen de kosten hovenier hoger dan bij een tuinman. Hieronder zijn deze uurtarieven in een tabel weergegeven.

VakmanTarief
HovenierCirca €40,- per uur
Tuinman€25,- á €30,- per uur
Zo word de prijs bij het onderhoud vaak berekend op basis van een uurtarief. Aangezien iedere tuin zijn eigen onderhoud nodig heeft en dit zal moeten worden afgestemd met de wensen. De totale kosten van het tuinonderhoud zullen vervolgens een combinatie zijn met het uurtarief en de tijd/frequentie die nodig is.

Bespaar op een hovenier

Door het inschakelen van een hovenier zullen er automatisch kosten met zich meebrengen. Hoe hoog deze kosten hovenier zijn, variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is namelijk voornamelijk de mate waarin het wordt uitbesteed, wat de prijs zal bepalen. Door zelf mee te helpen of voor te bereiden, zal er bespaard worden op de totale kosten.

Vraag een gratis vergelijking aan en bespaar binnen slechts 2 minuten tot 40% op de kosten van een hoveniersbedrijf!

Alleen niet voor iedereen is het weggelegd om in de tuin te helpen. Hiervoor hebben we nog een andere manier, mogelijk nog makkelijker, om te besparen op een hoveniersbedrijf. Zo bieden wij een gratis vergelijking aan. Door binnen een paar minuten de wensen in te vullen, zullen meerdere bedrijven een offerte uitbrengen. Doordat de prijzen uit een zullen liggen, kan er al snel tot 30% bespaard worden!

Lees ook: wat kosten kunststof kozijnen