Er is vaak nog veel onduidelijkheid over het beroep van een stratenmaker. Middels deze pagina willen we graag toelichten wat er zoal verwacht kan worden als een stratenmaker word ingeschakeld. Het is natuurlijk ook een optie op de tuin zelf te bestraten, daarom attenderen we je graag op de voordelen die deze vakman met zich meebrengt. Wanneer er uiteindelijk is besloten om een bedrijf in te schakelen, willen we helpen bij de zoektocht. Een stratenmaker gezocht is een veel gestelde vraag. Met onze bedrijvengids willen we de optie geven om een hovenier c.q. stratenmaker in de regio te vinden. Ook de kosten die hierbij komen kijken zijn natuurlijk van belang, wat kan hiervan worden verwacht?

Wat doet een stratenmaker zoal?

Over het algemeen kan een stratenmaker natuurlijk worden ingezet voor allerlei soorten bestrating. Alleen bij bestraten komt meer kijken dan enkel het leggen van de tegels. Hierbij is de voorbereiding mogelijk nog wel het allerbelangrijkst. Fase 2 is het daadwerkelijk leggen van de bestrating en als laatste is de nazorg essentieel zodat alles op zijn plek blijft liggen. Grofweg vallen de volgende werkzaamheden onder het beheer van de vakman

  1. Er word advies gegeven over de mogelijkheden en soorten bestratingen.
  2. In samenspraak met de stratenmaker kan er een ontwerp of plan worden opgesteld.
  3. Het materiaal kan (tegen lagere inkoopprijzen) worden ingekocht.
  4. De ondergrond word voorbereid.
  5. De bestrating kan nu worden geplaatst, dit kan lichamelijk zwaar werk zijn.
  6. Nazorg zodat er lang kan worden genoten van het eindresultaat.

Cruciaal voor een goed resultaat is de voorbereiding, dit is niet alleen de grond vlak maken namelijk. Ook zal er rekening gehouden moeten worden met het afvoer van regenwater. Wat voor de stratenmaker zo logisch is, kan door een leek nog wel eens vergeten worden of niet juist worden uitgevoerd.

Stratenmaker boven het zelf bestraten

Naast het inhuren van een bedrijf, kan het ook een optie zijn om zelf de bestrating aan te leggen. Alleen of dit verstandig is zal afhankelijk zijn van de eigen kunnen. Op het moment dat er geen groene vingers aanwezig zijn, dan is het zeker af te raden. Het inhuren van een stratenmaker heeft namelijk nog meer extra voordelen, deze zijn ook onderdeel van de dienst die word geleverd!

1. Advies en ideeën over de mogelijkheden

Wellicht zijn er al een aantal ideeën, alleen is er ook nagedacht over de uitvoerbaarheid. Door de jarenlange ervaring van de hovenier kan al snel een inschatting worden gemaakt en eventueel wijzigingen worden aangebracht waar nodig. Dit allemaal ten goede van het eindresultaat. Ook kunnen er nieuwe tuinideeen worden voorgedragen waar in eerste instantie nog niet aan is gedacht. In overleg kan er daarom met de ervaring van de vakman en eigen wensen een definitief (waterdicht) plan komen.

2. Juiste materiaal in huis

Bij het leggen van de tuintegels of andere stenen komt materiaal kijken wat wellicht niet in iedere schuur staat. Denk hierbij aan een trilplaat om de grond vlak te krijgen. Ook om de stenen op de juiste plek te krijgen is gereedschap nodig. Een stratenmaker heeft alles zelf in huis en er hoeft dus niks gehuurd te worden. Dit scheelt een hoop tijd en daardoor ook geld.

3. Vakkundig leggen voor duurzame bestrating

Zoals al is aangegeven, moet er op van alles gelet worden. Voor het regenwater is het belangrijk dat het afloopt naar een bepaald punt, zodat het water kan weglopen. Is dit niet het geval dan zal het regenwater zich ophopen en uiteindelijk zal alles verzakken. Na het verzakken kan de gehele bestrating wel opnieuw gelegd worden. Hetzelfde geldt voor de nazorg, bij sommige bestratingen zullen de voegen moeten worden gevuld met zand. Een stratenmaker kan dit altijd voor zijn rekening nemen of aangeven wat er gedaan moet worden.

Indicatie van de kosten

De totale kosten van een stratenmaker zullen grotendeels bestaan uit materiaalkosten. Het andere deel bestaat uit het arbeid wat geleverd word. Hier valt simpelweg een uurtarief aan te koppelen. Dit tarief is gebaseerd op gemiddeldes die wij in de afgelopen jaar hebben verzameld en dit zal ergens tussen de €25,- en €40,- per uur liggen. Alleen voor de planning is het begrijpelijk dat ook de materiaalkosten worden meegerekend. Daarom hebben wij voor een aantal materialen een tarief samengesteld. Hierbij zullen vooral de wensen van de bestrating de totale kosten bepalen. Zo zit er een groot prijs verschil per m2 voor het nemen van natuursteen of de goedkopere betonbestrating. Onderstaande tabel is daarom meer om een beeld te schetsen van de prijs die kan worden verwacht:

Materiaal kostenTarief
Bestrating (materiaal)tussen €15,- en €70,-
OphoogzandCirca €50,- per m3 = 20 m2
OpsluitbandenVanaf €3,- per meter
AfscheidingsbandenVanaf €15,- per meter

Een erkende stratenmaker

In het gehele land zijn er meer dan 4000 stratenmakers ingeschreven bij de KvK. Niet iedereen levert natuurlijk dezelfde kwaliteit en voor de consument is dit vooraf nauwelijks in schatten. Daarom is de Stichting Erkenning voor het Bestratingsbedrijf (SEB) ontstaan. Deze stichting waarborgt de kwaliteit door het controleren op de juiste diploma’s. Dergelijke bedrijven worden ook wel erkende stratenmakers genoemd. Hierbij is het zeker niet zo dat de andere bedrijven geen kwaliteit leveren. Zo zijn er genoeg stratenmakers die zich niet hierbij aansluiten en zeker goede kwaliteit leveren. Zo zijn er in bijvoorbeeld Noord-Holland slechts 6 bedrijven aangesloten bij de stichting en in Zeeland 1. Terwijl wij zeker weten dat er veel meer gekwalificeerde bedrijven in de regio zijn.

Op zoek naar een bedrijf in de regio?

Nadat duidelijk is dat er een stratenmaker de klus gaat uitvoeren, moet er eerst nog 1 gevonden worden. Een hovenier kan vaak ook helpen bij de werkzaamheden, dit hangt dan ook wel deels van de moeilijkheidsgraad af. Het is tevens wel belangrijk dat er een specialist in de omgeving word gezocht, het heeft natuurlijk geen nut om een hovenier uit Brabant in te schakelen op het moment dat de klus in Groningen is te doen. In de Telefoongids zijn hier diverse opties te vinden, kom in persoonlijk contact met de vakman en vraag gratis om advies.