Bespaar tot 30%  

Tuinaanleg

Een tuin is een stuk belangrijker dan word gedacht. Niet alleen voor het zicht maar ook zeker om heerlijk van te kunnen genieten op zoveel mogelijk momenten. De perfecte tuin aanleggen is dan ook zeker geen overbodige luxe en heeft vele voordelen. Nog aan het nadenken over de tuinaanleg? Bijvoorbeeld op zoek naar inspiratie of vragen over de kosten die het met zich mee brengt? Antwoorden op deze vragen zullen op deze pagina te vinden zijn.

De verschillende fases

Om optimaal te kunnen genieten van de tuin zijn er een aantal fases die zullen passeren. Hierbij staat uiteindelijk de tuinaanleg centraal, dit maakt dat de droomtuin binnen handbereik is. De volgende drie fases horen standaard bij het hebben van een tuin:

1. Het ontwerpen

Voordat alles begint te rollen zal er een plan moeten komen. Zonder een idee hoe de tuin eruit gaat zien, is het lastig om hier concreet met aan de slag te gaan. Hoe uitgebreid het tuinontwerp gemaakt wordt is natuurlijk een eigen keuze. Zo kan het voor sommige al voldoen om een schets te maken op een a4tje. Op deze schets staat grofweg hoe de indeling gaat zijn en de maten komen niet heel nauwkeurig.

Een andere uiterste is het inschakelen van een tuinarchitect, deze zal op professionele wijze de wensen in een ontwerp omzetten. Rekening gehouden met diverse combinaties en wetende hoe het in de werkelijk uit gaat pakken, compleet met alle afmetingen erbij. Het grote voordeel is dat een hovenier hier ook met aan de slag kan gaan. Hier zitten uiteraard wel kosten aan verbonden.

3d tuinontwerp voor een tuinaanleg

Er is ook een tussenweg en dat is zelf al grotendeels een ontwerp maken. Hier zijn verschillende programmaatjes voor die helpen bij het opzetten van een 3d tuinontwerp. Hier kan prima de basis in worden opgezet, maar het zal ontbreken aan de praktijkervaring die een architect wel heeft.

Meer over de opties bij een tuinontwerp!

2. De tuinaanleg

Op welke manier het ontwerp tot stand is gekomen maakt niet heel veel uit. Het belangrijkste is dat een hoveniersbedrijf begrijpt waar je heen wilt. Vervolgens kan het afwijken van het voor op gezetten ontwerp, maar alsnog naar wens zijn uitgevoerd. De uitvoering uitbesteden aan een hovenier heeft meerdere voordelen, waarbij de kwaliteit en het besparen van een hoop tijd en moeite wel voorop zullen staan. Daarnaast beschikken hoveniers ook over het juiste gereedschap, dit scheelt direct kosten op het huren hiervan.

Maar een tuinaanleg kan ook heel goed zelf worden uitgevoerd. Met de juiste kennis en vooral passie kan een hoop bereikt worden en ben je zelf baas over de eigen tuin. Ook is het mogelijk om deels zelf uit te voeren en het wat lastigere gedeelte uit te besteden. Hierbij wordt er van beide voordelen gesnoept en is het een goede tip om te besparen op de kosten van de tuinaanleg.

3. Het onderhoud

Nadat de tuin is aangelegd zal er, afhankelijk van de soort tuin, periodiek onderhoud gedaan moeten worden. Het tuinonderhoud is nodig om de tuin netjes te houden en er jaar in jaar uit van te kunnen profiteren. De mate van onderhoud hangt wel af van een aantal factoren. Door middel van bestrating wordt de tuin een stuk onderhoudsvriendelijker. In tegenstelling tot een tuin vol met planten en bossen. Zo heeft ieder aspect van de tuin zijn eigen verzorging nodig. Bij het ontwerp kan hier al rekening met worden gehouden.

Bekijk per situatie of het uitkomt om zelf het tuinonderhoud te verrichten.

Voor de tuinliefhebbers zal het geen enkel probleem zijn om zelf het onderhoud voor rekening te nemen. Op een zonnige dag de tuin opknappen en alles bij houden. Voor een ander is dit niet de ideale dag besteding en is het mogelijk om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Er kunnen zelfs onderhoudscontracten worden afgesloten, hierdoor is het helemaal makkelijk geregeld en hoef hier amper naar worden om gekeken.

Opties voor in de tuin

Om te kunnen beginnen met de tuinaanleg, zullen er eerst keuzes gemaakt moeten worden. Er zijn namelijk legio opties die binnen een tuin geplaatst kunnen worden. Het zijn eigenlijk een soort elementen waarmee de tuin op kan worden gebouwd. Allereerst begin je met de ondergrond, hiervoor zijn er de volgende opties:

Natuurlijk is het mogelijk om ze te combineren. Voor wat gaat de tuin vooral gebruikt worden? Is het puur om het zo onderhoudsvriendelijk te houden of wil je er toch liever nog geregeld in staan te tuinieren? Het kan volledig naar eigen smaak en praktisch nut worden ingericht.

Grote plant met kleuren

Nadat de ondergrond is ontworpen kan er aan de slag worden gegaan met de indeling van de eventuele flora en fauna. Het kan handig zijn om hierbij advies in te winnen bij een hovenier of tuincentrum. Aangezien iedere boom en plant bepaalde eigenschappen heeft die wel moeten matchen met de wensen. Het streven is ook vaak om de tuin 1 geheel te laten ogen, hiervoor kan de ervaring van een hovenier een belangrijk rol spelen bij de keuze tussen:

  • Bomen
  • Planten
  • Struiken

Hierbij krijgt de tuin al vorm en zal het afhankelijk van de grootte afhangen hoeveel ruimte er nog over is. Er zijn namelijk ook een aantal specifieke elementen in de tuin waaruit gekozen kan worden. Soms is het ook mogelijk om met bepaalde wensen te beginnen en de rest van het geheel hier omheen te bouwen. Bijvoorbeeld de volgende elementen zijn populair:

  • Terras(overkapping)
  • Vijver
  • Tuinschuur
  • Moestuin

Om het geheel af te sluiten zal er vaak ook nagedacht moeten worden om de omheining. Zo kan het verstandig zijn om dit gelijk met de tuinaanleg mee te laten nemen. Zo kan er worden gekozen voor een schutting, heg of ander hekwerk. Dit zal ook afhankelijk van de locatie een voorkeur hebben.

Beste tijd voor tuin aanleggen?

Bij het inplannen van een tuin aanleg is dit een cruciale vraag. Alhoewel het mogelijk is om ieder moment een tuin aan te leggen, zijn er een aantal voorkeursperiode. Namelijk het voorjaar (april en mei) en het najaar (eind augustus t/m eind oktober), hierbij is het klimaat het meest gunstig. Voornamelijk de warmte en de kou zijn niet goed voor planten om te planten en voor bomen om zich te wortelen. Voor bestrating en het leggen van gras (voornamelijk kunstgras) is het al wat minder gebonden aan een periode. Toch is het leggen van bestrating in de winter een stuk minder makkelijk, ook als de grond te nat is kan dit beter worden uitgesteld.

Het zal wel opvallen dat de hovenier in deze periodes ook een drukkere agenda heeft. Hierdoor kan het wel eens zijn de de prijzen wat hoger liggen. Het kan daarom best besparen op het moment dat de aanleg niet heel erg gebonden is aan het voor- en najaar.

De tuin aan laten leggen

Het aanleggen van een tuin kan uitstekend worden uitbesteed. Een hovenier is namelijk de specialist bij tuinaanleg en hier kan prima op worden vertrouwd. Vooral handig op het moment dat het tuinieren niet in de vingers zit. Daarnaast kan er ook advies worden ingewonnen bij deze vakmannen, ze weten precies waar op gelet moet worden en vinden het geen probleem om mee te denken.

Als tegenprestatie staan de kosten die het met zich meebrengen. Maar gelukkig is er voor ieder budget wel de mogelijkheid om een tuin naar wens te laten aanleggen. Er zijn een aantal manieren waarop er nog eens fors bespaard kan worden ook, onderaan de pagina’s staan deze tips uitgelicht.

Tuin met veel gras en beplanting

Wat zijn de kosten?

Bij tuinaanleg zitten kosten verbonden, zeker op het moment dat dit door een hoveniersbedrijf wordt gedaan. Iedere tuin is uniek en heeft hierdoor zijn eigen prijskaartje. Om snel een inschatting te maken, kan er gerekend worden met zo een €1250,- a €3000,- voor tuinaanleg. Deze prijzen (meer informatie) zijn op basis van een landelijk gemiddelde en daarom puur als grove schatting te gebruiken. Om de kosten specifieker te benoemen zijn er 3 aspecten die een rol spelen:

  1. De arbeidskosten van een hovenier
  2. Het materiaal
  3. De extra opties

De kosten van tuinaanleg zijn onder te verdelen in de elementen zoals we die al beschreven hebben. Op onze pagina waarin we de kosten van tuinaanleg behandelen, komen al deze elementen weer langs met toelichting van de prijzen. Zo is het mogelijk om een schatting te maken.

Door vergelijken kan er in slechts een paar minuten een groot deel van de kosten worden bespaard. Tevens komt u direct in contact met meerdere bedrijven.

Er is ook een mogelijkheid om diverse offertes op te vragen bij hoveniersbedrijven. Hierdoor kan er worden aangegeven dat er interesse is in tuinaanleg. Op basis van de wensen zullen de hoveniers een concreet voorstel doen en is er heel snel inzicht in de mogelijke kosten.