Goedkope hovenier nodig? Vergelijk en bespaar!

Wanneer een tuin aanleggen?

Doordat Nederland het verschil in de seizoenen soms 30 graden kan zijn, is niet ieder moment geschikt voor het aanleggen van een tuin. Over het algemeen is het zo dat het niet te koud en niet te warm moet zijn, oftewel in de winter en zomer is niet het meest ideaal. Voor sommige tuinen is het schadelijker dan voor de andere tuinen, dit zal geheel afhankelijk zijn van hetgeen wat er in de tuin komt te staan. Bij een tuinontwerp kan hier dus al rekening met worden gehouden. Zo zullen wij de volgende punten bespreken waarom en op welke tijd deze het beste kunnen worden gelegd.

Graszoden

Het leggen van graszoden of het inzaaien van gras kan het beste gebeuren in het voorjaar (april/mei) of in het najaar (augustus/september). Op deze momenten is de temperatuur het meest geschikt. In de kou is het namelijk lastig om door de harde grond te groeien en op het moment dat het te warm is verbrand het gras. Door het in de juiste temperatuur aan te leggen kan het een basis opbouwen en kan er het gehele jaar worden genoten van een gazon.

graszoden aanleggen

Bomen en planten

Omdat bomen en planten nog moeten aarden, oftewel goed wortelen, hebben ze tijd nodig. Op het moment dat ze hier voldoende tijd voor hebben gehad, kunnen ze veel meer temperatuursverschillen weerstaan. Doordat ze steeds vaker in potten worden geteeld is het wel mogelijk om deze het gehele jaar door te planten, enkel hebben ze in de zomermaanden wel wat meer vocht nodig. Zo zal de eerste maand dus continue de bomen en/of planten moeten worden besproeid.

Bestrating

Bestrating heeft gelukkig geen last van het moeten wortelen of overleven van koude temperaturen. In principe zou dus altijd bestrating kunnen worden gelegd. Enkel is dit niet aan te raden wanneer de grond te nat is. Hierdoor wordt de bestrating niet stabiel gelegd en kan het later voor problemen zorgen. Op het moment dat de grond bevroren is, zal het ook lastig zijn om deze te bewerken en klaar te stomen voor de tegels. Dus het is niet perse afhankelijk van de seizoenen, maar meer of de grond geschikt is.

 

About The Author

2 Comments

Add Comment