Voordat er überhaupt een tuin aangelegd kan worden, zal er een tuinontwerp moeten zijn. Hierbij geeft het ontwerp duidelijk aan wat de wensen zijn en op welke manier deze vorm worden gegeven om uiteindelijk 1 geheel te krijgen. Het is dan ook een soort blauwdruk bij de tuinaanleg of mogelijke renovatie. Mogelijk dat er al een plaatje van de tuin in gedachte zit. Om hier verder mee aan de slag te kunnen, is het belangrijk om dit ontwerp een beeld te geven.

Ontwerp op papier zettentuinontwerp van een tuin vol met struiken

Een idee is prachtig, maar op het moment dat het niet zelf wordt uitgevoerd, is het vrij nutteloos. Hierbij komt het belang van een fysiek tuinontwerp kijken. Zodat het idee ook door andere kan worden uitgevoerd en dit uiteraard naar wens wordt gedaan. Hiervoor zijn verschillende opties:

  • Maken van een simpele schets
  • Een professioneel ontwerp online maken
  • Inschakelen van een tuinarchitect

Afhankelijk van de wensen en complexiteit hiervan kunnen de opties overwogen worden. Voor een kleine en simpele tuin die zelf wordt opgepakt, is het niet nodig om een heel ontwerp op papier te zetten. Terwijl als het wordt uitbesteed en afmetingen zijn heel belangrijk, dan zal een hovenier om een ontwerp vragen.

Zelf een schets maken

De meeste eenvoudige manier is natuurlijk om zelf een grove schets te maken. Hierbij wordt het idee direct op papier getekend. Dit zal puur zijn om het idee op papier te zetten en mogelijk met een partner door te nemen. Er zal niet of nauwelijks rekening worden gehouden met de maten, alhoewel dit wel zeker is aan te raden. Zeker bij het inkopen van materiaal kan het van belang zijn om te weten hoeveel er daadwerkelijk nodig is.

Online een tuinontwerp maken

Tegenwoordig zijn er diverse gratis tools waarbij er online een tuinontwerp kan worden gemaakt. Elke dag worden deze tools verder ontwikkeld en realistischer. Zo zijn de meeste ontwerpen mogelijk om in 3d te bekijken. Het is mogelijk om een gratis programma hiervoor te vinden, alleen in ruil is het vaak wel onderdeel van een bedrijf en hierdoor zal het beperkingen hebben. Het is natuurlijk wel een makkelijke manier om de afmetingen goed in kaart te brengen en kijken wat er mogelijk is binnen die maten. Omdat het zo een trending onderwerp is, hebben we een hele pagina aan het online ontwerpen van de tuin opgezet.

Tuinarchitect inschakelen

Op zoek naar een goed tuinontwerp, dan kan een tuin ontwerper hier uitstekend bij helpen. Door de zorgvuldigheid en ervaring, komt er uiteindelijk een tuinontwerp naar wens uit waar een hoveniersbedrijf direct met aan de slag zou kunnen. Hierbij wordt de tuin niet alleen op papier gezet, maar wordt hier ook verder over de praktische toepassingen nagedacht. Hierbij zal vooral de ervaring en vele soorten tuinen een groot voordeel zijn. Zo weet een tuinarchitect precies waar op gelet moet worden en wat er nodig is voor bepaalde beplanting of bestrating.

Waarom een ontwerp laten maken?

Het maken van een tuinontwerp is niet puur voor de bezigheid. Er zijn een aantal voordelen die komen kijken tijdens het ontwerpen en leggen van de tuin.

  • Een specifieke indicatie van de kosten
  • Tuin word aangelegd zoals aangegeven
  • De maten worden in kaart gebracht, wat is er mogelijk?
  • Inzichten in nieuwe ontwerpen en ideeën

Hier blijkt uit dat er vooral veel duidelijkheid ontstaat. Voor eigenlijk meerdere partijen, een hovenier weet wat er van hem wordt verwacht en zelf weet je wat je er mogelijk is + welke kosten hierbij komen kijken.[et_social_share_media]een 3d tuinontwerp van kleine tuin[/et_social_share_media]

Inspiratiebronnen

Om tot een ontwerp de eerste ideeën te komen, zullen er verschillende inspiraties aan te pas komen. Het mooie is dat er overal inspiratie over een tuin kan worden opgedaan. Beginnend bij de meest logische methode en dat is door te gaan kijken naar voorbeelden. Dit hoeft dan zeker niet in een speciale winkel of groencentrum, maar simpelweg bij de buren of bij andere tuinen. Direct een beeld van eventueel resultaat, makkelijker kan het niet gemaakt worden.

Ook online is er veel inspiratie te vinden voor een tuin. Er zijn dan ook heel veel blogs die diverse tuinideeën weergeven en hieruit kunnen ook leuke ontwerpen ontstaan. Mogelijk kan er naar een complete tuin worden gekeken, maar ook goed is om het verzamelen van aspecten. Hierdoor is het combineren eindeloos. Ook verschillende sites zoals Instagram en Pinterest geven talloze voorbeelden van tuinontwerpen.

Kosten van een tuinontwerp

Bij het berekenen van de kosten, gaan we uit dat het bij een tuinarchitect wordt neergelegd. Deze zal de benodigde uren stoppen in het uitwerken van een tuinidee. Welke specifieke kosten worden gerekend, zullen voornamelijk afhangen van het aantal m2 tuin en de specifieke wensen die er zijn.

Om een beeld te geven van welke prijs het laten maken van een tuinontwerp heeft, hebben we deze in een tabel gezet. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten op basis van de gemiddelde prijs van de tuinarchitecten uit ons netwerk.

Oppervlak tuinKosten tuinontwerp
Tot en met 300m2€300,- à €600,- per ontwerp
Groter dan 300m2€2,- per m2

Besparen op de kosten

Op een tuinontwerp kan altijd geld bespaard worden. Hierbij is het alleen belangrijk om zelf de keuze te maken hoe professioneel het ontwerp opgepakt moet worden. Het maken van een geheel tuinontwerp op maat door een tuinarchitect heeft een prijskaartje. Er kan ook gekozen worden voor een standaard ontwerp door een tuinarchitect, deze is net zo professioneel en kan door een hovenier worden opgepakt. Uiteindelijk is het zelf schetsen van het tuinontwerp de goedkoopste manier, oftewel gratis.

Vergelijk de mogelijkheden van tuinontwerpers. Zo is het geheel gratis om een vergelijking aan te vragen. Op basis van de wensen zullen dan diverse bedrijven een offerte uitbrengen om het tuinontwerp op te stellen. Met deze inzichten in de kosten kan er een keuze gemaakt worden, maar belangrijker nog, tot 30% besparen op de kosten van het ontwerp.