Plannen om een nieuwe tuin aan te laten leggen? Om deze geheel naar wens in de praktijk te brengen is het belangrijk om de wensen in kaart te brengen. Net zo belangrijk zijn de kosten tuinontwerp in kaart brengen. Deze wensen moeten vervolgens worden overgebracht aan het hoveniersbedrijf, zodat ze goed uitgevoerd zullen worden. Een eerste stap die moet worden gezet is door het tuinontwerp op papier te krijgen. Wanneer de tuin zelf word aangelegd is het mogelijk om het idee uit gedachte te halen. Bij het uitbesteden aan een hovenier, is het nodig om dit tuinplan te laten uittekenen.

Het is mogelijk om zelf een pen of potlood te pakken en dit met een schets proberen over te brengen. Echter zullen vaak de afmetingen niet kloppen en blijft het lastig werken. Een veel duidelijkere manier is door een hovenier of architect de tuin te laten ontwerpen. Hoeveel input er in het ontwerp zit, kan zelf bepaald worden. Alleen belangrijk is dat er uiteindelijk een blauwdruk van de tuin ontstaat. Hiermee kan de vakman aan de slag. Deze zal weten hoeveel er moet worden ingekocht en kan zonder verspilling, beginnen met het aanleggen.

kosten tuinontwerp maken met schetsHoe word de prijs berekend?

Er zijn eigenlijk twee manieren om de totale kosten tuinontwerp te berekenen. Veelal word het ontwerp gebaseerd op de grootte van de tuin, oftewel met een prijs per m2. Hierbij vergen grotere tuinen meer teken- en rekenwerk. Door het totale oppervlak van de tuin te weten kan er worden gekeken naar de kosten. Een goede prijs ligt rond de €2,- per m2. Hierbij zal de richtprijs voor een tuin van 450m2 neerkomen op circa €900,- voor het tuinplan.

Echter kan er niet voor iedere tuin met een prijs per m2 worden gerekend. Zo is het onmogelijk om een tuin van 50 m2 te laten ontwerpen voor slechts €100,-. Hiervoor gaat er simpelweg teveel uur in zitten tegenover de lage prijs. Daardoor kan een ontwerper (via hovenier of tuinarchitect) een vast bedrag rekenen bij de kleinere tuin. Hierbij zal deze altijd rekening houden met de complexiteit van het ontwerp. Maar voor een professioneel ontwerp kan je al snel rekenen tussen de €350,- en €500 euro.

Oppervlak tuinKosten tuinontwerp
Tot en met 300m2€300,- à €600,- per ontwerp
Groter dan 300m2€2,- per m2

Een kleine tuin laten ontwerpen

De prijs van een ontwerp kan in verhouding met de tuin best hoog uitvallen. Bij een kleine tuin is dit vaak het geval. Zeker op het moment dat het ontwerp eigenlijk al zo goed als in geschetst is, daarom is vaak de vraag of het nou altijd nodig is? Wanneer een tuin niet super groot is en het is allemaal nog vrij overzichtelijk, is een tuinontwerp niet altijd nodig. Het beste kan dit altijd in overleg met de hovenier of tuinman worden kort gesloten. Wanneer de tijd helemaal gerestyled moet worden, dan kan het wel eens verhelderend zijn om iemand van buitenaf het ontwerp te laten maken. In zo een geval is het niet overbodig om hier geld in te investeren.

Landelijke tuin met groot oppervlak

Een grote tuin met specifieke wensen, verdiend de aandacht van een goed ontwerp. Zo kan er ook nog veel inspiratie worden opgedaan door te kijken naar diverse ontwerpen. Het inrichten van een landelijke tuin laat je namelijk niet elk jaar doen. Voor een goede basis is het daarom essentieel om alles duidelijk uit te beelden. Ook de afmetingen zijn belangrijk en bij de berekening kunnen afwijking resulteren in een geheel andere tuin. De kosten tuinontwerp zullen dan ook vooral bepaald worden door het oppervlak van de tuin.

tuin van bovenaf gefotografeerd

Vergelijk gratis tuinontwerpers

Om een goede indicatie te krijgen van de kosten, is het slim om een vergelijking aan te vragen. De prijzen zullen namelijk erg uiteen liggen en de hierboven genoemde kosten zijn slechts een gemiddelde. Een vergelijking aanvragen gaat heel gemakkelijk via HovenierInfo.nl! Vul binnen enkele minuten de wensen in en het werk zit erop. Vervolgens zullen ontwerpers uit de regio contact opnemen om de mogelijkheden kort te sluiten. Zij kunnen tevens een concrete offerte uitbrengen, hierop staat het overzicht van de kosten.

Door de offertes naast elkaar te leggen, zullen de prijs verschillen naar boven komen. Daar op volgend kan er een keuze gemaakt worden met welke tuinontwerper je graag in zee zou willen. Alles is uiteraard geheel gratis en vrijblijvend!