In de tuin kan bestrating een grote rol spelen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat vrijwel iedere tuin wel iets van een bestrating bevat. Of het nou een klein praktisch pad is wat door de tuin loopt of dat de gehele tuin uit tegels bestaat. Er zullen een aantal vragen zijn waarvoor een antwoord wordt gezocht, deze worden allemaal op deze pagina beantwoord, zoals:

 • welke functies kan bestrating hebben?
 • Welke tegels en stenen zijn er?
 • Is het mogelijk om zelf alles te leggen?
 • Wat zijn de voordelen van een stratenmaker?
 • Wat rekent een stratenmaker en hovenier?

Tijdens het proces van idee tot uitwerking zullen deze vragen langskomen.

Wat kan er bestraat worden?

Er zijn een aantal toepassingen in de tuin waar bestrating voor nodig is. Deze kunnen zonder problemen in het tuinontwerp worden opgenomen. Veelal wordt er gekozen voor het leggen van tegels door de praktische functies. Door de vele regen die in Nederland valt, is het niet wenselijk om over grond of gras te lopen. Hiervoor zijn er plekken in de tuin nodig die regen proof zijn, tuintegels zijn hiervoor dan de beste oplossing.

Naast de praktische kant word er ook regelmatig gekozen voor sierbestrating door de uitstraling. Zo kan het dus een beeld benadrukken of toevoegen aan de huidige tuin.

[et_social_share_media](sier) bestrating heeft vele mogelijkheden[/et_social_share_media]

De bestratingsverbanden

Hoe de tegels worden neergelegd, word ook wel het legverband genoemd. Hiervoor zijn een aantal standaard structuren die gekozen kunnen worden. Het gaat hier niet alleen om het uiterlijk die de verschillende structuren met zich meebrengen. Een goed gelegd verband zorgt namelijk ook voor stevigheid en dat ze goed op elkaar aansluiten. De meest bekendste bestratingsverbanden zijn:

 • halfsteensverband
 • elleboogverband
 • visgraatverban
 • blokverband

Basis legverbanden

Dit zijn slechts de basis structuren, daarnaast zijn er nog talloze structuren mogelijk zoals de:

 • Keperverband
 • Wildverband
 • Vlechtverband
 • Diagonaal halfsteenverband
 • Een spiraalvorm

Natuurlijk kan er ook een unieke manier worden gekozen om de stenen te leggen, dit zal een eigen ontwerp zijn of een voorstel van de stratenmaker. Ieder ontwerp is zo goed als mogelijk, vaak moeten de stenen toch al op maat gesneden worden bij het leggen. Sluit dus goed af wat de wensen zijn met de stratenmaker.

Soorten stenen en tuintegels

Naast de structuur van de stenen, is het materiaal ook heel belangrijk voor de uitstraling van het geheel. Tuintegels kunnen op een aantal manieren en van materialen gemaakt worden.

Beton tegels

Zoals de naam aangeeft zijn deze tegels van beton gemaakt. Het is vrij goedkoop om ze te produceren en daarom is het ook 1 van de goedkopere soorten. Maar dit doet niks af aan het stoere en strakke uiterlijk. Ze zijn daarnaast verkrijgbaar in veel verschillende maten, zowel als vierkant als rechthoek. De betontegels zullen lang mee gaan, enkel treed er wel verkleuring op naar enkele jaren. Hierbij helpt het om ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te spuiten.

terras in de tuin

Gebakken tegels (klinkers)

Ook wel bekend als de klinkers, ze worden al decennia lang gebruikt in de tuin maar ook als wegdek. Deze populariteit zit hem vooral in de vele mogelijkheden die gelegd kunnen worden. Doordat een gebakken tegel vrij klein is, zijn er vele soorten bestratingsverbanden mogelijk. Daarnaast is het voordeel dat bij een beschadiging het ook nog vrij eenvoudig te vervangen is.

Natuurstenen tegels

Uitstekende keuze voor in vele tuinen zijn de natuurstenen tegels. Uit de natuur gemaakt en recyclen in de tuin, perfecte oplossing. Zo zijn er diverse soorten natuurstenen en is elke kleur leverbaar. Het geeft vooral een luxe uitstraling en dit zal ook aan het prijskaartje te zien zijn. Over het algemeen is het wel 1 van de duurdere soorten tegels, maar ze zijn dan wel heel duurzaam en gaan jarenlang mee.

Zelf de bestrating leggen

Nu de mogelijkheden besproken zijn is het tijd voor de volgende stap. Namelijk het leggen van de bestrating. Allereerst is het mogelijk om dit zelf op te pakken. Let er wel op dat hier een aantal nadelen aan kleven. Hieronder hebben we slechts een aantal voorbeelden genoemd.

Lichamelijk zwaar werk: Belangrijk om niet te onderschatten hoe zwaar het werk is. De hele tijd ben je met gewichten bezig en de tegels kunnen flink zwaar zijn. Het gevolg kan zijn dat het werk niet volbracht kan worden, lukt het wel dan is vaak spierpijn onvermijdelijk. Veel spieren die normaal niet gebruikt worden, moeten nu opeens vol aan de bak.

Juiste materiaal nodig: Als voorbereiding zullen er veelal machines aan te pas komen om de ondergrond egaal te krijgen. Dit is nodig voor een goede basis. Daarnaast is een rubberen hamer nodig om alles op zijn plek vast te leggen. Vaak moeten stenen eerst nog gesneden worden voordat ze passen, een stenensnijder is dan niet te missen. Niet iedereen heeft alles in huis en hierdoor zullen er extra kosten ontstaan voor het huren/kopen hiervan.

Juist gebruik van het materiaal: Niet al de bovengenoemde materialen zijn gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast is er kennis over het steensoort nodig om deze op de juiste manier te leggen, om schade in de toekomst te voorkomen. Het verpesten van stenen is puur materiaal verspilling en zal invloed hebben op de inkoop kosten.

Regels bij het leggen: Het is niet zomaar de stenen in een mooie structuur leggen. De voorbereiding is het belangrijkste onderdeel. Zo moet de ondergrond perfect zijn. Hierbij rekening houdend dat iedere meter de tuin 1 cm afloopt, zodat het regenwater kan wegspoelen. Word dit niet juist toegepast, dan zal dit de bestrating op lange termijn vernielen. Ook de stenen moeten op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst, op het moment dat ze gaan uitzetten of krimpen, moet hier voldoende speling zijn.

Het zijn niet de kleinste nadelen en daarom is voor velen het uitbesteden van het straatwerk de oplossing. Zelf stuntelen met half resultaat is dan te voorkomen. Er zal hiervoor extra budget vrij voor worden gemaakt, maar uiteindelijk levert dit het allemaal op door het jarenlange plezier.

stratenmaker aan de slag met het leggen

Stratenmaker zijn vak

Na het lezen van de nadelen en het stappenplan toch niet overtuigd om het zelf uit te voeren? Niet heel verrassend, grotendeels van de opdrachten worden gewoon door een stratenmaker uitgevoerd. Hierbij wordt veel moeite en frustraties bespaard, waar ook het resultaat nog eens veel mooier is. Het is dan ook niet voor niks zijn beroep, door het dagelijks leggen van diverse straatwerken, zit het wel in de vingers. De overige voordelen van een stratenmaker zijn:

 • Afvoeren van eventuele oude tegels en/of overbodig grond.
 • Het advies wat een stratenmaker kan geven. Door de ruime ervaring weet men wat er wel en niet mogelijk is en hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Zo kan er veel ellende bespaart worden met het juiste advies.
 • Het inkopen doen van de tegels en/of stenen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de juiste hoeveelheden, zodat er niks verspild word.
 • Graafwerkzaamheden worden professioneel opgepakt

Het vinden van een stratenmaker is vrij gemakkelijk. Althans als het doormiddel van een gratis vergelijking wordt gedaan. Niet zelf de stratenmakers benaderen en 1 voor 1 de wensen toelichten. Eenmalig de wensen noteren en de stratenmakers uit de regio nemen contact op. Hierbij zullen offertes worden gemaakt en op basis hiervan is het makkelijk om een keuze te maken. Door de offertes ontstaat er namelijk een inzicht in de kosten die gebaseerd zijn op de eigen klus. Tevens kan er tot wel 30% bespaard worden door een gratis vergelijking aan te vragen.

Kosten van bestrating

Altijd belangrijk is een indicatie van de kosten die bij de soorten bestratingen horen. Voor een exacte kostenplaatje raden we aan om de gratis vergelijking aan te vragen. Een belangrijke factor zijn de soorten tegels en de moeilijkheidsgraad van het leggen. Allereerst zijn er de kosten van de stenen zelf:

Soort tegelKosten per m2
Beton tegels€15,- à €35,-
Gebakken tegels€23,- à €40,-
Natuurstenen tegels€25,- à €70,-

Op het moment dat er een stratenmaker ingeschakeld word, zullen hier kosten aan verbonden zijn. Hierbij kan het tarief per m2 of per uur worden berekend. Afhankelijk van de wensen rekent een stratenmaker per m2, dit zal vooral bij grootte oppervlaktes zijn. Op het moment dat het aan komt op precisie werk en een tijdrovende klus wordt, zullen de kosten op een uurtarief worden gebaseerd.

Soort tariefKosten
Uurtarief€25,- à €35,- per uur
Tarief per m2 (alles inclusief)€30,- à €100,-

Veel kosten zullen hem in de voorbereiding zitten. Het leggen zelf kan vrij snel gedaan worden, maar voordat er gelegd kan worden moet de ondergrond geprepareerd zijn. Het is namelijk niet mogelijk om op iedere ondergrond de tegels neer te leggen, kans op verzakkingen worden dan wel heel groot. In hoeverre de hovenier of stratenmaker deze voorbereidingen moeten doen, zullen grote invloed hebben op de totale kosten. Hiervoor kan het beste een indicatie bij het bedrijf zelf gevraagd worden.