Ontvang gratis offertes

Vergelijk 6 hoveniers in uw regio InformatiegidsVergelijk direct!

Gratis offertes

Vergelijk 6 hoveniers in uw regio

Vergelijk gratis  

 

 Gratis en vrijblijvend

Bespaar tot 40%

 Hovenier in de regio

Met een BBQ de tuin bemesten

door | jun 22, 2016 | Tips | 2 reacties

In de zomer lekker van een bbq aan het genieten, helaas geeft het altijd veel rotzooi. Alleen nu kan het as nog nuttig gebruikt worden. Zowel het as van een bbq als een houtkachel is geschikt voor bemesting. Het klinkt misschien als een gek idee, maar het is al een eeuwenoud concept. Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken.

Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien. De groei van de gewassen zullen mogelijk niet direct te zien zijn, maar op langer termijn is het goed voor de grond. Het is goed om een bijdrage aan het tuinonderhoud te leveren.

Wat zit er zoal in het as?

Er zitten diverse mineralen in as van hout. Bekende mineralen hierin zijn ijzer, zink, koper en mangaan. Daarnaast bestaat het grotendeels uit calcium, fosfor en potassium. De verhoudingen kunnen nogal verschillen, maar calcium is vaak wel vrij overheersend. Zoals duidelijk te zien is, is het een grote mengelmoes van diverse soorten ingrediënten die de voedingswaarde verhogen.

Houtkachel onder de overkapping

Wanneer en waar gebruiken?

Het beste kan het as in het voorjaar door de grond worden gespit. Dus bij een barbecue aan het einde van de zomer kan het as beter nog bewaard worden. Belangrijk is om hier geen vocht bij te laten komen. Zo kan er voor het volgende jaar gratis mest worden gebruikt.

Naast dat het erg voedzaam is voor de grond, helpt het strooien van houtas ook tegen vervelende beesten. Zo houden slakken en aaltjes niet van een bodem die bestrooit is met houtas. Dus op plekken met slakken is dit ook een manier om ze te weren. Hierbij worden dus 2 vliegen in 1 klap gevangen, eigenlijk 3, want de rotzooi van de bbq wordt ook opgeruimd!

Dus steek de bbq niet alleen aan voor een heerlijke avondmaal, of de houtkachel voor en zwoele zomeravond. Maar houdt nadien ook nog een gezonde tuin over die geniet van alles wat houtas rijk is…

2 Reacties

  1. Schaduwwinkel.nl

    Ik doe dit al jaren! De as zorgt inderdaad voor veel goede voeding voor de planten, zeker een aanrader! Maarten

    Antwoord
  2. Arnout Bos

    Onwijs handige tip, werkt uitstekend voor de vruchtbaarheid van uw grond! Ik raad dit al jaren aan 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op HovenierInfo.nl

De n1 website met tips voor het uitvoeren van tuin klussen. Graag helpen we met het beantwoorden van zoveel mogelijk vragen. Bespaar eenvoudig op de kosten van een hoveniersbedrijf. Wij zijn er voor de consument en verspreiden het liefst zoveel mogelijk informatie.

Meer inzicht in kosten van..

 

 

Blijf op de hoogte

Tips bestrijden mollen in de tuin

Vergelijk gratis    Gratis en vrijblijvend Bespaar tot 40%  Hovenier in de regio Mollen kunnen voor het welzijn van de tuin funest zijn. Ze ondergraven letterlijk de tuin en schromen niet om onderweg wat planten te beschadigen. Ook zijn de molshopen ontsierend voor...

Lees meer

Bespaar tot 40% op een hovenier

Pin It on Pinterest

Share This