Goedkope hovenier nodig? Vergelijk en bespaar!

Met een BBQ de tuin bemesten

In de zomer lekker van een bbq aan het genieten, helaas geeft het altijd veel rotzooi. Alleen nu kan het as nog nuttig gebruikt worden. Zowel het as van een bbq als een houtkachel is geschikt voor bemesting. Het klinkt misschien als een gek idee, maar het is al een eeuwenoud concept. Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken.

Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien. De groei van de gewassen zullen mogelijk niet direct te zien zijn, maar op langer termijn is het goed voor de grond. Het is goed om een bijdrage aan het tuinonderhoud te leveren.

Wat zit er zoal in het as?

Er zitten diverse mineralen in as van hout. Bekende mineralen hierin zijn ijzer, zink, koper en mangaan. Daarnaast bestaat het grotendeels uit calcium, fosfor en potassium. De verhoudingen kunnen nogal verschillen, maar calcium is vaak wel vrij overheersend. Zoals duidelijk te zien is, is het een grote mengelmoes van diverse soorten ingrediënten die de voedingswaarde verhogen.

Houtkachel onder de overkapping

Wanneer en waar gebruiken?

Het beste kan het as in het voorjaar door de grond worden gespit. Dus bij een barbecue aan het einde van de zomer kan het as beter nog bewaard worden. Belangrijk is om hier geen vocht bij te laten komen. Zo kan er voor het volgende jaar gratis mest worden gebruikt.

Naast dat het erg voedzaam is voor de grond, helpt het strooien van houtas ook tegen vervelende beesten. Zo houden slakken en aaltjes niet van een bodem die bestrooit is met houtas. Dus op plekken met slakken is dit ook een manier om ze te weren. Hierbij worden dus 2 vliegen in 1 klap gevangen, eigenlijk 3, want de rotzooi van de bbq wordt ook opgeruimd!

Dus steek de bbq niet alleen aan voor een heerlijke avondmaal, of de houtkachel voor en zwoele zomeravond. Maar houdt nadien ook nog een gezonde tuin over die geniet van alles wat houtas rijk is…

Related Posts

About The Author

2 Comments

Add Comment