Het hebben van gras in de tuin is een bewuste kozen. Er zal aandacht moeten besteed worden om het gazon mooi groen te houden zonder kale plekken. De kale en bruine plekken kunnen ontstaan bij het echte gras. Dit kan natuurlijk voorkomen worden door te kiezen voor kunstgras. Voor welke optie het beste gekozen kan worden ligt aan het gebruik en de wensen die er liggen qua onderhoud. We zullen de verschillende mogelijkheden van de soorten gras toelichten. Daarnaast komen ook de tips langs die zullen helpen op het moment dat het aangelegd moet worden. Dit kan namelijk zelf verzorgd worden of toch worden uitbesteed aan een hovenier.

Welke grassoorten zijn er?

Er zijn wel duizenden soorten zaden die tot de gras familie behoren. Zo heeft ieder soort gras weer unieke eigenschappen. Het is dan ook belangrijk om het juiste gras te kiezen voor het doeleinde van het gazon. Deze eigenschappen worden dan ook duidelijk genoemd.

Siergazon

Dit is heel erg fijn gras, en hierdoor ook erg kwetsbaar. Het is dan ook niet de bedoeling dat hier overheen gelopen word en anders heel sporadisch. Het ziet er echter prachtig uit en daarom word het ook wel siergazon genoemd. Als het puur voor het zicht is, dan is dit de soort die gezocht wordt.

Speelgazon

Hierbij geeft al aan dat er in tegenstelling tot siergazon, wel actief gebruik word gemaakt van de grasmat. Er kan op dagelijkse basis gewoon op gespeeld worden, vooral bij gezinnen is dit de meest gekozen soort. Het bestaat uit soorten gras die wat grover zijn en hierdoor ook sterker. Er kan alsnog gekozen worden uit verschillende grassoorten, maar dat het gras beloopbaar moet zijn staat hierbij centraal. Een hoveniersbedrijf heeft hier ook veel ervaring in, vraag gerust om advies.

Sportgazon

Voor nog intensiever gebruik zijn er nog sterkere soorten gras dan het speelgazon. Voor een trapveldje is dit de juiste keuze. Word er op een voetbalveld ander gras gebruikt, dan is de kans groot dat dit snel kapot word gelopen.

Schaduwgazon

Op het moment dat gras te weinig zonlicht krijgt kan dit het gras beschadigen. Wanneer bekend is dat het gazon grotendeels of altijd in de schaduw ligt, kan hier vooraf rekening met gehouden worden. Ook hiervoor is er namelijk een eigen soort voor op de markt. Of er echt gekozen moet worden voor een schaduwgazon is afhankelijk van de ligging.

Gazon aanleggen

Er twee manieren om een gazon aan te leggen. Om snel resultaat te hebben, kunnen er graszoden worden gelegd. Hierbij ligt het gras direct in een mooi groene kleur in de tuin. Een hovenier kan helpen bij het leggen van de graszoden. Het kan ook zelf gedaan worden, volg hiervoor ons stappenplan voor het leggen van graszoden.

Een andere optie is door het zaad te zaaien. Hierbij moet het juiste mengsel van graszaden worden aangeschaft en deze op de juiste manier worden verspreid over de tuin. Hierna kan het een aantal weken/maanden duren voordat er een mooi gazon ligt. Het geheim van een goed ogende grasveld is natuurlijk het onderhoud hiervan. Maar hoe ziet goed onderhoud eruit?

Lees ons stappenplan voor het zaaien van gras. Dit is namelijk ook zelf uit te voeren!

Kiezen voor kunstgras

In sommige gevallen kan er ook worden gekozen voor het leggen van kunstgras. Tegenwoordig is kunstgras zover ontwikkeld dat het heel dicht bij de natuurlijke variant komt. Al blijf je altijd een verschil voelen, de kleur van kunstgras blijft wel bestaan. Een kunstmat is te verkrijgen met allerlei soorten vezels, oftewel lange of korte grassprieten.

Het grote voordeel van kunstgras is natuurlijk het onderhoudsarme aspect. Zo is eigenlijk het hebben van kunstgras hetzelfde als kunststof kozijnen, geen onderhoud plegen en toch blijft het er goed uitzien. De kosten zullen echter wel wat hoger liggen en het word ook aangeraden om door een professioneel bedrijf te laten plaatsen. Eenmaal nadat het geplaatst is, hoeft er over het gras geen zorgen gemaakt te worden.