Bespaar tot 30%  

Tuinman

De zoektocht naar een tuinman wordt jaarlijks door vele duizenden gevoerd. Hierbij wordt een tuinman vaak ingeschakeld voor de kleinere klusjes, maar die wel degelijk van belang zijn. Hierdoor blijft de tuin er verzorgd en fris uit zien en kan hier optimaal van genoten worden. Heerlijk om in de zomer in de tuin te zitten, alleen zelf niet de tijd en/of zin om in de tuin te werken? Een tuinman helpt hier graag bij, bekijk waarvoor ze zoal ingeschakeld kunnen worden en welke kosten hieraan verbonden zijn.

een mooi groen grasveld close up gemaakt

Verschil tussen een hovenier en tuinman

Ze worden vaak door elkaar gehaald en dat is niet heel gek. Uiteindelijk hebben zowel een hovenier en tuinman hetzelfde doel en hierdoor grotendeels hetzelfde werk. Het doel is om een tuin te verzorgen en deze naar wens van de consument aan te passen of te onderhouden. Het grote verschil zit hem in de diversiteit van werkzaamheden. Een hovenier heeft wat meer kennis van een tuin om die vanaf het begin op te zetten en aan te leggen. Zo werkt een hovenier ook voor een hoveniersbedrijf, van A tot Z is een hovenier in te zetten.

Een tuinman is meer de klusjesman voor in de tuin. Hierbij zijn er alsnog vele taken die op zich genomen kunnen worden. Vaak zijn het de wat eenvoudigere klussen, maar waar wel alsnog verstand van zaken voor nodig is. Ook niet onbelangrijk is om er gevoel voor te hebben, passie voor een tuin maakt een tuinman helemaal compleet.

Voor een professionele slag of aanleg van een gehele tuin kan er het beste naar een hovenier(sbedrijf) worden gestapt. Gaat het enkel om een klus in de tuin en wil je iemand met groene vingers het op laten lossen, dan is een tuinman zoeken de ideale oplossing.

Wat zijn de werkzaamheden

Hierboven zijn al enkele voorbeelden genoemd waarvoor een tuinman kan worden ingeschakeld. Tegenover een hovenier lijkt de tuinman een simpele klusjesman. Maar de onderstaande klussen tonen aan dat er wel degelijk veel kennis voor nodig is. De meeste werkzaamheden zijn wel gefocust op het onderhouden van een huidige tuin. Haal een tuinman in huis voor:

  • Gras zaaien en/of maaien: Van kleine gazonnetjes tot grote velden met gras. Niks is te gek voor een fanatieke tuinman en zal met alle liefde het gras verzorgen.
  • Onkruid verwijderen: Een ongewenste gast in vele tuinen, helaas een terugkerend begrip. Onkruid zal jaarlijks aangepakt moeten worden om de tuin netjes te houden.
  • Snoeien van een heg of boom: Al het groenwerk groeit en zal regelmatig gesnoeid moeten worden. Hierdoor blijft alles netjes en ook zeker in de gewenste vormen. Wanneer dit niet tijdig wordt gedaan kan het zelfs voor overlast gaan zorgen.
  • Verplaatsen van bestaande onderdelen: Planten of struiken verplaatsen, of misschien een ander onderdeel uit de tuin. Laat een tuinman helpen met het verplaatsen van een tuintje of tegels.
  • Opruimen van de tuin: Veel rotzooi in de tuin, door bijvoorbeeld bladeren of dode takjes. Het leegruimen is ook een onderdeel die de klusjesman zichzelf toerekent.
  • Algemeen onderhoud van de tuin: Er kan nog veel meer onderhoud nodig zijn. Hiervoor kan het handig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo ben je verzekerd van een nette tuin en zal de tuinman aangeven hoeveel uur hier voor nodig is. Het onderhoudscontract geeft beide partijen zekerheid.de tuinman aan de slag met een heg

Kosten tuinman

Laten we afsluiten met een grootste verschil van een tuinman tegenover een hovenier en dat zijn de kosten. De prijs van een tuinman zullen namelijk lager liggen dan het gemiddelde van een hovenier. Zo zie je vaak dat er tuinmannen worden aangeboden voor tussen de €25,- en €40,- per uur. Veelal zullen dit studenten zijn, maar het kan daadwerkelijk iedereen zijn. Het belangrijkste is dat de leiding verstand van zaken heeft en zo de mannen goed kan aansturen.

Waarbij een hovenier zelf alle kennis en ervaring met zich draagt en hierdoor de prijs ook hoger ligt. Kijk zelf eens rond naar een tuinman en vraag hem gerust om het uur tarief. Het is ook mogelijk om een gratis vergelijking aan te vragen. Hierbij zal de klus centraal staan en kan er binnen slechts enkele minuten een vergelijking van maximaal 6 bedrijven worden gedaan. Hierdoor krijg je nog meer inzicht in de totale kosten die erbij komen kijken. Door de vergelijking is er ook nog eens een besparing tot wel 30% mogelijk!