De prijs die komt kijken bij tuinaanleg, zijn gebaseerd op de wensen die worden gesteld. Er zijn een breed scala aan mogelijkheden en die zorgen allemaal voor de totale kosten tuinaanleg. Enkel is het niet alleen een kwestie van een optel som. Een hoveniersbedrijf zal naast het materiaal ook een uurtarief rekenen. Bekijk wat gemiddeld gezien de uurtarieven zijn! Op het aanleggen van de tuin wordt niet vaak bespaard. Omdat het een verlengde van de woning is, wordt hier in de zomer heerlijk in geleefd. Met een ideale tuin wordt hier optimaal gebruik van gemaakt. Laat de tuin door een hovenier aanleggen en deze zal lang mee gaan.

Bepaal het budget

Een budget vaststellen voordat er word gezocht naar een hovenier of tuinman is stap 1. Bedenk vooraf hoeveel er gereserveerd kan worden voor de aanleg van de tuin. Vervolgens kan er gezocht worden naar een passende oplossing binnen dit budget. Wij zijn er van overtuigd dat er voor ieder budget een mooie tuin te krijgen is. Bij een laag budget zijn bespaartips meer dan welkom. Maar uiteindelijk is het uitvoeren van de wensen cruciaal. Wij van HovenierInfo.nl vinden het belangrijk dat iedereen blij is met zijn tuin, maar ook op de manier hoe deze is uitgevoerd door een hovenier. Hoe wij ons steentje hierin willen bijdrage is door een goede voorbereiding op de kosten. Door hier vooraf een beeld van te krijgen, kan er zelf rekening met worden gehouden. Van een nieuwe tuin ga je veel plezier beleven en daarom willen we de prijs-kwaliteit verhouding zo goed mogelijk weergeven. Een hovenier kan voor de rest verder adviseren over bepaalde keuzes. Een basic tuin pas aangelegd

Prijs per m2

Het is mogelijk om een prijs te berekenen voor de tuinaanleg op basis van het m2. Echter is dit een grove schatting, aangezien er niet rekening kan worden gehouden met iedere keuze. Maar om toch een realistische indicatie te kunnen krijgen, onderscheiden wij drie typen tuinen. Deze worden gesorteerd op basis van inrichting en moeilijkheid van de aanleg. Het is logisch dat een tuin met enkel bestrating of gazon een stuk goedkoper gaat zijn dan een tuin vol met beplanting of aanleg van een vijver. De kosten tuinaanleg zijn gerangschikt van goedkoopste tuin tot meest uitgebreide tuin:

Basic tuin

Om te beginnen is er de basic tuin. Hieronder valt een eenzijdige tuin bestaande en veelal gras en/of bestrating. Dit betekend ook dat deze vaak onderhoudsvriendelijk is. De kosten voor zo een dergelijke tuin liggen dan ook vrij laag, ook wel low-budget genoemd.

Aanleg van kosten basic tuin€30,- á €60,- per m2

Gemiddeld

Een iets uitgebreidere tuin komt neer op beplanting, sierbestrating en mogelijk andere toevoegingen. Gezellig met familie of vrienden in een sfeervolle tuin zitten. Dergelijke tuinen hebben iets meer onderhoud nodig maar dit is eventueel prima zelf bij te houden. Dit omschrijft een vrij gemiddelde tuin in Nederland en daarom zijn de kosten ook een goed uitgangspunt voor vele tuinen.

Kosten van een gemiddelde tuin€75,- á €100,- per m2

Luxe tuin

Echt een uitgebreide tuin in gedachte met allerlei unieke elementen? Een tuin waar een tuinontwerp bij komt kijken en iedereen jaloers op word. Dit is zonder twijfel de tuin waar je altijd van gedroomd heb en ontbreekt aan niks. Hiervoor zullen de kosten wel hoger liggen, maar des te belangrijker is het dat een hovenier deze tuin aanlegt.

Kosten van een luxe tuin€125,- á €150,- per m2

Diverse aspecten van de tuin

Om de kosten tuinaanleg te berekenen is het een tip om dit per los element te bekijken. Op basis van de drie soorten tuinen hierboven is het natuurlijk mogelijk om aan de hand van een prijs per m2 een indicatie te krijgen. Enkel op het moment dat er specifieke elementen zoals een vijver, een terras of een tuinhuisje gewenst is, dan is het lastig om hiervoor de kosten te bepalen.

Waar rekening houden bij een tuinaanleg?

Daarom hebben wij een tabel gemaakt waarin veel voorkomende keuzes staan met daarbij een prijsvermelding. Hierbij zitten de kosten van een hovenier inbegrepen. Aangezien we er vanuit gaan dat de tuinaanleg door een hovenier word gedaan.

OnderdeelKosten
Beplanting€10,- á €30,-
Bestrating€10,- á €25,-
Kunstgras€15,- á €40,- per m2
Gras zaaien€5,- á €10,- per m2
Vijver aanleggenVanaf €750,-
Schutting€50,- á €175,- per meter
TuinhuisVanaf €250,-
Houten terras€50,- á €175,- per meter
Pergolavanaf €750,-
Prieelvanaf €1.000,-

Indicatie op basis van offertesbestrating laten leggen

Er zijn overduidelijk meerdere manieren om een idee te krijgen van de kosten die bij tuinaanleg komen kijken. Dit kan door middel van het aantal vierkante meters te berekenen of door alle wensen los bij elkaar op te tellen. Hierbij zal het neerkomen op allemaal schattingen die niet op basis van concrete prijzen worden gedaan. Zo kan een hovenier uit de regio andere prijzen hanteren of de klus kan korter of langer duren dan gemiddeld. Om dit alles te omzeilen is het meest betrouwbaar om een aantal hoveniers uit te nodigen. Deze kunnen vervolgens een offerte opstellen op basis van de specifieke wensen en de tuin. In deze offerte zullen alle kosten komen te staan die bij de tuinaanleg horen. Zo kom je  achteraf niet voor verrassingen te staan. Een dergelijke vergelijking is super makkelijk aan te vragen. Wij bieden een gratis vergelijking aan voor mensen die meer informatie over de prijs willen ontvangen. Binnen slechts enkele minuten in te vullen en er kan tot wel 30% bespaard worden op de totaalprijs van een tuinaanleg.