Niet direct de eerste gedachte wanneer je denkt aan tuinwerkzaamheden, maar een oprit hoort hier wel degelijk bij. Een oprit bestraten is namelijk de eerste indruk die word gemaakt. Vaak wordt deze eerder gezien dan de achtertuin en dit kan een reden zijn om deze in orde te maken. Een andere praktische reden is om de auto te kunnen parkeren. Benieuwd hoe er te werk wordt gegaan bij het aanleggen van een oprit? Bekijk snel ons stappenplan en schakel een stratenmaker in om dit uit te laten voeren.

De oprit stevig genoeg maken

Bij iedere bestrating is het belangrijk dat alles stevig ligt, dit om verschuivingen te voorkomen. Enkel bij een oprit is dit nog belangrijker, dit komt omdat het meer gewicht moet dragen. Door het gewicht moeten de stenen heel stevig liggen om alles op te kunnen vangen. Op het moment dat er verschuiving mogelijk is, zal dit ook gaan gebeuren. Wanneer er stenen beginnen te schuiven ligt de rest ook direct niet meer stabiel en gaat het van kwaad tot erger. Vanaf het begin af aan zal hier rekening met worden gehouden. een oprit die naar benede loopt

fases van het leggen

Om uiteindelijk een perfect resultaat te krijgen, die ook gebruikt kan worden zonder verzakkingen, zijn de volgende fases een leidraad. Iedere oprit staat op zichzelf, het is daarom geen handleiding voor het zelf leggen van een oprit.

1. Voorbereidingen treffen

Hierbij gaat het om het bestellen van het benodigde materiaal. Kies voor stenen of tegels met een dikte van 7cm, dit is de geschikte dikte voor een oprit. Bereken op oppervlakte om te weten hoeveel bestrating er besteld moet worden. Houdt hierbij wel rekening met wat verlies door het snijden, rekening hier al gauw 8% extra bestrating voor.

Begin ook met de zoektocht naar een stratenmaker. Deze kan tevens helpen bij het aankopen van het juiste materiaal. Begin hier tijdig mee, zodat er in beide planningen een gaatje gevonden kan worden.

2. Afgraven

Het afgraven is de start van het leggen van de oprit. Door het extra gewicht wat een oprit moet verdragen, raden wij aan om 25cm af te graven. Om deze vervolgens met ophoogzand weer op te vullen. Met een big bag van 1m3 kan vervolgens 4m2 van de oprit worden opgehoogd met 25 cm.

3. Ondergrond

De ondergrond is heel belangrijk om zo het overtollige water weg te laten spoelen. Brengt op de gewenste manier een soort van drainage aan, betonpuin is hiervoor een populaire oplossing. Het is vrij ingewikkeld, maar mag niet ontbreken bij een oprit bestraten. Een stratenmaker heeft hier gelukkig wel de juiste ervaring in en zal hier rekening met houden.

4. Stabiliseren

Voordat de bestrating gelegd kan worden, moet de ondergrond wel stabiel zijn. Hiervoor zijn een aantal trucjes die kunnen worden toegepast. Zo kan er een klein deel cement worden toegevoegd. Maar het is van belang dat dit in de juiste hoeveelheden worden gedaan. Wanneer dit verkeerd word gedaan kan het cement te hard worden en kan de oprit niet worden gelegd.

5. Oprit leggen

Na alle voorbereidingen kan de oprit vrij snel gelegd worden. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die word gekozen, van specifieke legverbanden of andere obstakels. Het leggen moet vrij snel kunnen gaan. Een tip hierbij is om te beginnen vanaf de straatkant, hier zullen vaak ook de stenen staan. Zo hoef je niet over het stabiele zand te lopen en kunnen er geen beschadigingen oplopen.

6. Opsluitbanden

Belangrijk bij een oprit zijn het plaatsen van opsluitbanden. Zo kan je er voor zorgen dat de bestrating niet gaat verschuiven en stevig op zijn plaats blijft liggen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, bekijk vooraf welke past bij het geheel.

7. Aftrillen

Na het leggen van de bestrating is het tijd om de klinkers te aftrillen. Met een aftrilmachine zullen de stenen extra stevig worden gelegd in het zandbed. Het is gebruikelijk dat de oprit nog zo een 1 à 2 centimeter zal dalen. Hier dient daarom vooraf rekening met worden gehouden.

8. Voegen vullen

Nadat alles klaar is, zullen de voegen worden gevuld met voegzand. Dit is een langere procedure die 6 weken kan duren. Enkel zal de wind veelal het werk doen. Dit kan ondersteund worden met een bezem en regelmatig de lege voegen op te vullen. Na verloop van tijd zullen de voegen volzitten en is de oprit bestraten voltooid

Diverse mogelijkheden

Voordat de oprit bestraat kan worden, zullen er vooraf een aantal keuzes gemaakt moeten worden. Dit zal geheel afhankelijk zijn van de wensen en het oppervlak. Zo is er een keuze tussen gebakken waaltjes en tussen beton tegels. Het verschil zit hem hierbij puur in het uiterlijk en hebben beide unieke eigenschappen. Belangrijk is om een minimaal dikte van 7 cm vast te houden.

Afhankelijk van de grootte die de oprit bevat, kan er nog worden gekozen voor een bepaalde indeling. Denk hierbij aan de diverse legverbanden die mogelijk zijn, voornamelijk met gebakken waaltjes zijn er veel bestratingsverbanden.

Grind als alternatief

Een goed alternatief voor het bestraten van de oprit met gebakken waaltjes of beton tegels, is het kiezen voor grind. Zo heeft grind zijn geheel eigen sfeer. Over het algemeen is een oprit van grind voordeliger dan bestrating. Wel vergt een oprit van grind meer onderhoud. Veel losliggende steentjes worden op zijn plaats gehouden door grindplaten, maar dit houdt ze niet allemaal op de plaats. Ook het verwijderen van bladeren en onkruid zal meer tijd kosten.combinatie van beton en grind voor een oprit bestraten

Maar het kiezen voor grind is vaak niet uit kosten technische redenen of voor het onderhoud. Met de unieke uitstraling kan het uitstekend bij de woning passen. Daarnaast is er ook een combinatie mogelijk van grind en sierbestrating. Mede doordat grind in allerlei soorten en kleuren te verkrijgen is.

Kosten van een oprit bestraten

De prijs bepalen van een oprit aanleggen zal worden bepaald door hetgeen wat er gedaan moet worden. Zo zullen de kosten worden verdeeld over het ophoogzand, de bestrating en het loon van een stratenmaker. Hoeveel ophoogzand er nodig is zal afhangen van het oppervlak. Daarnaast zal het steensoort de inkoop hiervan bepalen. Als laatste heeft de moeilijkheid invloed op de uren die een hovenier nodig heeft voor de aanleg van de oprit.

Hiervoor kunnen we een grove inschatting geven van €45,- per m2 voor een oprit bestraten. Enkel om daadwerkelijk de kosten in beeld te krijgen, is het beter om een gratis vergelijking aan te vragen. Binnen enkele minuten is het mogelijk om tot 6 hoveniers te vergelijken. Hierdoor zullen er offertes op maat gemaakt worden en is er direct inzicht in de kosten. Ook kan er verder advies worden ingewonnen bij dergelijke bedrijven. Op de totale kosten zal er al snel tot 30% worden bespaard.