Iedere tuin zal na het aanleggen ervan de juiste onderhoud vragen. Hoeveel tuinonderhoud nodig is, zal per tuin verschillen. De prijzen van tuinonderhoud kunnen zelfs de keuzes van tuinaanleg bepalen. Zo zal een tuin vol beplanting en/of bomen, hogere kosten met zich mee brengen op het moment qua onderhoud per jaar. Met een laag budget kan er dan beter worden gekozen voor bestrating, dit brengt over het algemeen minder kosten met zich mee. We zullen later ingaan hoe de kosten worden samengesteld en ook direct hoe hier op bespaard kan worden. Tuinonderhoud prijzen hoeven niet torenhoog te zijn, maar zonder onderhoud kunnen de kosten voor renovatie wel tegenvallen.

Kosten berekenen

Belangrijkste onderdeel is om de kosten zelf te kunnen berekenen. Doordat iedere tuin zijn eigen onderhoudsplan nodig heeft, kunnen wij geen vast bedrag noemen die hierbij komen kijken. Daardoor hebben wij de informatie verzameld die nodig is om zelf uit te rekenen wat de kosten gaan zijn.

Hierbij starten wij met het tarief van een tuinman. Een tuinman hanteert gemiddeld een prijs van €30,- á €40,- per uur. Hier kan daarom ook verder met worden gerekend. Nu is het alleen nog belangrijk om te weten hoe lang de hovenier nodig heeft voor het onderhoud. Hiervoor hebben wij de 4 meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden onder de loep genomen. In de onderstaande tabel staan de uren vernoemd die nodig zijn.

WerkzaamheidAantal uur
Gras maaien1 uur per 100m2
Gazon verticuteren3 uur per 100m2
Heg snoeien1 uur per 10 meter
Onkruid verwijderen1 uur per 100m2
BoomverzorgingHeel divers

De daadwerkelijk kosten zullen dus het uurtarief zijn, dit vermenigvuldig met de uren die nodig zijn. Om vervolgens de kosten per jaar vast te stellen, is het van belang dat de frequentie wordt bepaald. Dit kan in overleg met de specialist gedaan worden, maar hier kan zelf ook een inschatting van worden gemaakt. Zo kost het gras maaien niet heel veel tijd, maar dient dit wel zeer regelmatig bijgehouden te worden. Waarbij een heg bijhouden weer kan voldoen met slechts enkele keren per jaar.

Periodiek onderhoud

Zoals hierboven al werd aangegeven, is de frequentie een onderdeel om de kosten te berekenen. Afhankelijk van de werkzaamheden zal een tuinman periodiek moeten terug komen om een onderhoudsbeurt aan de tuin te geven. Zo kan het zijn dat een tuinman iedere maand even een paar uur langs komt alles bij te houden. Alleen kan er ook worden gekozen om dit kleine onderhoud zelf bij te houden. Dan kan er gekozen worden om het hoveniersbedrijf slechts 2 keer per jaar een grotere beurt te komen geven.

Wanneer er sprake is van periodiek onderhoud, dan kan het aantrekkelijk zijn om een onderhoudscontract af te sluiten bij een hovenier. Hier zitten een aantal voordelen aan… 1 daarvan is dat de hovenier zeker is van werk en hierdoor kan het tarief mogelijk iets lager liggen. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden van zo een contract.

Tips om te besparen

Voor elke klus waar een hovenier voor word ingeschakeld, kan op meerdere manier worden bespaard op de kosten. We zullen hier dan ook toelichting geven op de volgende 3 bespaartips die we hebben verzameld. Bekijk zelf welke tips van toepassing kunnen zijn, uiteindelijk kan het meer dan 50% op de tuinonderhoud prijzen besparen!

  1. Zelf onderhoud uitvoeren
  2. Kiezen voor onderhoudscontract
  3. Aanvragen van een vergelijking

Zelf het onderhoud uitvoeren

Het klinkt natuurlijk heel logisch. Door simpelweg het onderhoud (deels) zelf uit te voeren word hier direct bespaard op de uren die een hovenier hieraan besteedt. Dit kan ook betekenen door het ondersteunen van een tuinman. Deze kan namelijk exact uitleggen wat er gedaan word. Deze kennis zal niet altijd zelf in huis zijn. Door de tips op te volgen, kan een deel van het werk in de vrije uren gedaan worden. Het grote onderhoud kan dan alsnog bij een hoveniersbedrijf worden neergelegd.

Een onderhoudscontract

Het nemen van een onderhoudscontract heeft voor de consument als de hovenier beide voordelen. De hovenier heeft een basis inkomen die ieder maand/jaar terug komen. Bij een groot onderhoudscontract is het in sommige gevallen om over het tarief van de hovenier te praten. Dit kan direct geld besparen, zonder dat hier zelf werk voor hoeft worden uitgevoerd.

Vergelijk hoveniers in de regio

Mogelijk de meest eenvoudige en snelste manier om geld te besparen. Het aanvragen van een vergelijking geeft meer inzicht in de tarieven die diverse hoveniers hanteren. Door deze tarieven naast elkaar te leggen, kan er gekozen voor een scherpe aanbieding. Deze in combinatie met de voorwaarden die bij het onderhoud zitten. Zo is het vergelijken van een totaalprijs de beste optie. Natuurlijk moet er ook naar het advies worden geluisterd. Hoe vaak is het onderhoud nodig en kies niet een hovenier die zegt dat er maar 1 keer per jaar het gras moet worden gemaaid.