Vaak wordt er gekozen voor het aanleggen van een terras in de tuin. Vervolgens is dit ook direct het belangrijkste gedeelte waar in ieder geval de meeste tijd word doorgebracht. Dat het terras daarom centraal staat bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin, is niet zo een gek idee.

Er zijn verschillende opties om een heerlijk terras op te zetten in de eigen achtertuin. De grootte is natuurlijk afhankelijk van de tuin in zijn geheel. keuzes zullen gemaakt worden van welk materiaal het terras gemaakt gaat worden, dit kunnen vlonders zijn of een bestrating. Hierdoor is er voor ieder mogelijk om een passend terras aan te (laten) leggen. We zullen hier ook aantal voorbeelden geven en inspiratie laten op doen.

Kiezen van de ondergrond

Op welke manier het terras wordt aangelegd, is afhankelijk of men kiest voor een vlonder of voor bestrating. Qua ondergrond kan er gekozen worden tussen:

  • Tuintegels
  • Terrasklinkers
  • Kasseien
  • Polybeton
  • Houten vlonder

Hierbij vallen tuintegels, terrasklinkers en kasseien in een categorie voor bestrating. Om dit aan te leggen is het zandbed wat egaal word gelegd, essentieel voor een duurzaam resultaat. Hierbij is er keuze uit veel diverse soorten stenen, voor een klein en authentiek terras is dit vaak een goede keuze. Bekijk het volgende stappenplan om zelf een terras aan te leggen.

Polybeton is een hele andere manier van aanleggen. Hierbij wordt het beton gegoten en vervolgens gepolierd. Zonder ervaring en materialen is dit onmogelijk om zelf aan te leggen. Polybeton wordt vaak gekozen voor de grotere oppervlaktes en dan kan het snel en voordelig worden gelegd.

Als laatste kan er ook gekozen worden voor een houten vlonder. Geeft weer een hele andere sfeer mee aan de tuin. Het is een populaire keuze omdat het ook vrij eenvoudig te leggen is en kostentechnisch word het dan al snel interessant. Wel zal je zien dat het hout vrij snel kan verkleuren en vies word, er moet daarom wel voldoende onderhoud worden gepleegd. Ook zal hout na verloop van tijd moeten worden vervangen. Hiervoor is dan wel weer het alternatief om composiete platen te gebruiken, deze vergen een stuk minder onderhoud.

Zithoek

Een knus zitgedeelte met vaak uitzicht over de tuin, is het uitgangspunt van vele terrassen. De loungesets vliegen daarom ook de deur uit bij diverse bouwcentra. Maar er komt wel wat meer bij kijken dan alleen een goede loungeset. De combinatie van al het materiaal en vaak ook de beschutting, zorgt voor een goede sfeer. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat er ook op de dagen waarin het wat frisser is, toch nog buiten gezeten kan worden. Door de wind te blokkeren, blijft het langer aantrekkelijk om hier gebruik van te maken.

Het is altijd mogelijk om extra features toe te voegen aan het ontwerp. Zo kan er namelijk rekening worden gehouden met bijvoorbeeld:

  • Openhaard of een vuurkorf
  • Een BBQ voor de zomerse avonden
  • Terrasverwarmer
  • Televisie laten ophangen

Slechts een aantal ideeën die naast de standaard indeling, kunnen worden toegevoegd. Bedenk vooraf waarvoor het zoal gebruikt zal worden. Met hoeveel mensen word er gebruikt van gemaakt, zo hoeven er geen overbodige zitplekken worden gecreëerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om flexibel te zijn met zitplaatsen, bij slecht weer kunnen er bijvoorbeeld stoelen worden binnen geplaatst.

Terrasoverkapping

Nog een stapje verder naast het aanleggen van een terras, is door het plaatsen van een terrasoverkapping. Het laten zetten neerzetten van een terrasoverkapping zorgt direct voor meerwaarde aan het terras. Zoals eerder al werd gezegd, kan door een beschut terras er langer worden genoten van de langere zomeravonden. Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat er zelfs tijdens een regenbui, nog heerlijk op het terras kan worden gezeten. Zo word het echt een verlengstuk van de woonkamer. Door de overkapping kan er ook meer op het terras worden geplaatst wat normaal niet goed in combinatie is met het regenachtige klimaat van Nederland.

Dat de prijs van het terras hoger wordt is logisch. Niet alleen het materiaal maar ook de uren dat hier voor nodig zijn om alles stevig te plaatsen. Een hovenier kan hierbij helpen, maar tegenwoordig zijn er op dit gebied ook specialisten die hele dagen niks anders doen. Hoe het terras er uiteindelijk uit gaat zien, dat kan allemaal in een tuinontwerp komen.