Bespaar tot 30%  

Bestratingsverbanden

Het aanleggen van bestrating kan in diverse patronen. Zo een vooraf bepaald patroon word ook wel bestratingsverband of het legverband genoemd. Dergelijke verbanden zorgen voor stevigheid en structuur. Het kiezen van het juiste verband heeft te maken met de eisen van de situatie en het visuele aspect. Na het kiezen van de structuur zullen er nog diverse opties voor stenen open blijven. Er zijn een aantal bestratingsverbanden populair, we hebben de zes meest voorkomende opgesomd:

  • blokverband
  • halfsteensverband
  • elleboogverband
  • visgraatverband
  • keperverband
  • wildverband

Qua naam zal het niks zeggen en daarom zullen we voorbeelden hieronder laten zien:

Het doel van de bestrating

De juiste legverband kiezen heeft mede te maken met de diverse functies. Omdat elke gebruik zijn eigen wensen heeft, zal hiervoor de juiste bestrating worden gekozen. Bij een oprit is het de stevigheid namelijk heel belangrijk. Het gewicht van een auto dragen zonder te verzakken is prioriteit. Hiervoor zijn een keperverband en elleboogverband erg geschikt.

De stevigheid geldt ook bij een terras alleen dan weer in wat mindere maten. Doordat er minder eisen aan de stevigheid zitten, zijn er meer opties beschikbaar. Al moet een terras ook nog aardig wat gewicht kunnen verdragen en word het in de zomer dagelijks gebruikt. Zo dalen we af in de ladder van eisen. Hierbij zijn er steeds meer verbanden mogelijk en hierdoor zal ook de keuze van het soort steen veranderen.

Oog wilt ook wat

Bij het kiezen van de bestrating, zal het niet alleen gaan om de stevigheid. Er is namelijk ook veel keuze op het gebied van kleur en materiaal. De wensen kunnen daarom ook grotendeels worden samengesteld door de uitstraling. Dit gaat dan ook meer om smaak en zal per persoon verschillen. Om een goed beeld te krijgen van dergelijke opties, kan er inspiratie worden opgedaan in de praktijk.

Een stratenmaker inschakelen

Het aanleggen van een oprit of terras is niet alleen een tekening die gevolgd moet worden. Er komt heel wat meer bij kijken om de bestrating op een correcte wijze toe te passen. Door de ervaring van een stratenmaker, zal het eindresultaat vele jaren blijven liggen, zonder dat er verzakkingen plaatsvinden. Omdat er bij een klein foutje al grote gevolgen kan hebben, raden wij het niet aan om het terras zelf aan te leggen.

Door alles uit te besteden ben je dus verzekerd van resultaat. Wel heeft dit resultaat natuurlijk een kostprijs. We geven graag meer informatie over de kosten van een stratenmaker. Eventueel is het mogelijk dat de hovenier de bestrating mee neemt op het moment dat het een klein deel van de tuin is.