Bespaar tot 30%  

Gras zaaien

Het gras kan centraal staan in de tuin. Het voordeel is dat het gras zaaien ook zelf uitgevoerd kan worden. Zo kan er vrij snel een groot oppervlak van de tuin worden bezaaid. Maar om alles goed te laten verlopen is het verstandig om onderstaande tips door te lezen. Uit praktijk weten wij dat zonder het toepassen van onze kennis het grasveld in 85% van de gevallen mislukt.

Beste periode voor het zaaien

In Nederland is de beste periode om gras te zaaien in het voorjaar of in de nazomer. Belangrijke kenmerken om het ontkiemen te stimuleren is een vochtige grond die een temperatuur heeft tussen de 10 en 14 graden. Daarom noemen wij het voorjaar en de nazomer, omdat in deze periode de temperatuur vaak het meest gunstig is.

De vier beste maanden zijn over het algemeen: April, Mei, Augustus en September

Maar bepaal de week zelf of het weer geschikt is. Op het moment dat er een lange en droge periode aan komt, is dit niet verre van ideaal. Het kan dus verstandig zijn om de zaden al in te kopen en vervolgens wachten tot de vooruitzichten het meest gunstig zijn.

een mooi groen grasveld close up gemaakt

Zelf het gras zaaien

Wij hebben een stappenplan gemaakt om het zelf zaaien van het gras gestructureerd te laten verlopen. Lees de stappen door en houdt deze er desnoods bij op het moment van zaaien. Natuurlijk is het ook mogelijk om het uit te besteden aan een hovenier. Deze weet exact waar op gelet dient te worden en kan vervolgens ook de nazorg voor rekening nemen. Hierdoor zal er uiteindelijk een mooi gazon ontstaan waar optimaal van kan worden genoten.

De stappen die komen kijken bij het zaaien zijn:

Stap 1: Grond prepareren

Belangrijk is om de ondergrond zo gezond mogelijk te maken. Hierdoor kan het gras goed hechten en groeien. Zo zal en een laag van circa 30 cm omgeploegd worden. Deze dient tevens onkruidvrij gemaakt te worden. Na het omploegen en het toevoegen van compost zal deze weer aangestampt moeten worden. Uiteindelijk dient de bovenste laag weer licht los worden gemaakt zodat de zaden hier in kunnen ontkiemen.

Stap 2: Aanbrengen van de zaden

Maak de grond eerst een klein beetje vochtig op het moment dat de grond in zijn geheel droog is. Door een natte ondergrond zullen de zaden ook beter op de gestrooide plek blijven liggen. Het verspreiden van de zaden is een belangrijk om te doen op een dag met zo min mogelijk wind. De zaden waaien namelijk snel alle kanten op. Om te voorkomen dat alle zaden op 1 plek komen te liggen is het belangrijk om hier de juist techniek voor te gebruiken.

Stap 3: Beschermen van de zaden

Om te voorkomen dat de zaden worden opgegeten door vogels, is het belangrijk om deze mogelijk af te dekken door middel van een net. Is het niet mogelijk om een net te spannen over de tuin, dan kan het slim zijn om de vogels andere opties te geven. Door in de tuin verspreid vogelvoer op te hangen, zullen ze hier sneller heen gaan in plaats van de kleine zaadjes te eten.

Wees hier niet zuinig mee. Hoe meer de zaden beschermd worden, des te mooier word het eindresultaat.

Stap 4: De nazorg

De belangrijkste taak na het zaaien, is om de grond goed vochtig te houden. Wanneer de grond uitdroogt, zullen de zaden moeilijk ontkiemen. Gemiddeld duurt het ontkiemen 2 tot maximaal 4 weken. Hierna is duidelijk te zien of de zaden goed zijn verspreid en niet zijn opgegeten door de vogels.

Laat het gras flink groeien en pas na een centimeter of 8 kan het voor de eerste keer worden gemaaid. Hierbij moet er op gelet worden dat het niet direct heel kort gemaaid word, houdt minimaal een 4 centimeter aan voor de eerste paar keer.

Wanneer een hovenier het gras aanlegt, zal deze ook de nazorg voor rekening nemen. Deze zal regelmatig controleren wat het gras nodig heeft om uit te groeien tot een mooi gazon. Dit kan tevens in een onderhoudscontract worden meegenomen.

Gras is vrij gevoelig en daarom heeft het lange tijd nodig om tegen een stootje te kunnen. Zo is het de eerste jaren ook ten strengste verboden om te verticuteren. Het gehele gazon zal vernield worden omdat de wortels nog niet sterk genoeg zijn.

Voorkom in de eerste maanden ook intensief gebruik. Hoe minder er op gelopen word, des te sterken het gras kan uitgroeien. Zet er ook geen meubels op die de zon wegnemen. Belangrijk voor goede groei is het ontvangen van genoeg zonlicht en vocht.